Gezonde wijk Utrecht Noordwest

Regionaal channel

Vraag

20 maart 2023
Profielfoto van Lonneke Alofs
Huisarts

“Wie is bekend met ‘Voel je goed!’ (Eet- en beweegadviezen voor laaggeletterden) En is dit iets om breder in te zetten in Utrecht Noordwest / de gezonde wijkalliantie?”

Toelichting

Deze week kwam ik de lessen Voel je goed! tegen. Een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger voor laaggeletterden. Heeft iemand hier al eens van gehoord, is dit iets voor Utrecht Noordwest/ de gezonde wijkalliantie?

Hoi allen,
Ik had per mail al aan Lonneke gereageerd.
Iets preciezere info:
Vorig jaar zomer (2022) is door TRIO Leefstijl een aanvraag voor Voel je Goed gedaan bij de gemeente. Deze is niet toegekend/ opgepakt door de Gemeente. Bij Stephanie Emmerik kun je navraag doen.
Vorig jaar voorjaar hebben wij vanuit afdeling dietetiek Careyn tevens een aanvraag gedaan voor Goedkoop Gezonde Voeding; deze subsidie is wel toegekend voor pilotfase, welk nu is afgerond; op dit moment zijn er gesprekken gaande over blijvende financiering (oa met U Centraal).
Veel langer geleden is in Overvecht ook al eens dit voorstel (Voel je goed dus, ik meen via Hera Borst, gezondheidsadviseur VG) gedaan, ook niet opgepakt.
Op de waarom niet-vraag heb ik geen antwoord.
Groetjes Talitha

Profielfoto van Ernst-Jan Wind
Impulsor

@Talitha Meine Jansen kun jij aangeven wat je al geprobeerd hebt hiermee?

Profielfoto van Carola Wind
Project coördinator

Vanuit de Brede School Noordwest hebben wij al jaren het programma fun2befit. Dit is voor kinderen tot 12 jaar met overgewicht, sociaal-emotionele of motorische problematiek. Ouders worden betrokken bij het programma, maar taalachterstand is vaak een barrière. Een Voel je goed programma zou zeker kunnen bijdragen aan het goede voorbeeld doorgeven.

Profielfoto van Ineke Damen
Adviseur gezondheid

Hallo Lonneke,

Zo'n 5 jaar geleden is Lezen en Schrijven bij ons (VG gemeente Utrecht) gekomen om te vragen of we hierin wilden samenwerken.
We hebben het toen afgehouden omdat we het toen te aanbods-gericht vonden. Voor dit soort interventie is het heel erg belangrijk om vanuit de behoefte en energie uit de wijk te werken.
Inmiddels is dit gedachtengoed wel genuanceerd, dus het is van waarde dit aanbod wat verder te onderzoeken. Maar vooral: wat gebeurt er al in de wijk op eet en beweegadviezen, en waar is behoefte aan, vooral bij bewoners.
groet,
Ineke Damen, adviseur gezondheid in Noordwest, van Volksgezondheid gemeente Utrecht

Profielfoto van Peter Verboom
Huisarts

Ha Lonneke, ik heb er nog niet van gehoord, kan er dus niet goed over meepraten vanuit ervaring. MVG vanuit Elinkwijk, Peter

Profielfoto van Marga Sutherland
Communicatie-adviseur

@Elham Jarideh @Judith Martis @ma.vandergraaf@careyn.nl
Aan jullie ook de vraag: hebben jullie hier ervaring mee?