Gezonde wijk Utrecht Noordwest

Regionaal channel

Vraag

22 augustus 2023
Profielfoto van Elise Kolthof
Gezinswerker

“Wie kan helpen? Hulp en informatie gezocht over Tigrinya sprekende gezinnen uit Eritrea/Ethiopië in Utrecht NW.”

Toelichting

Bij het buurtteam in Ondiep-Pijlsweerd hebben we steeds vaker met gezinnen te maken uit Eritrea/Ethiopië die Tigrinya spreken. Via de tolkentelefoon kunnen wij tolken vinden die de taal spreken, maar we lopen er tegenaan dat wij geen maatjes of hulpverleners kunnen vinden die de taal spreken, cultuur kennen en bijvoorbeeld kunnen ondersteunen bij de opvoeding. Daarnaast zouden wij graag meer informatie willen over deze achtergrond en cultuurverschillen. Heeft iemand tips voor ons?

Werkgebied

Buurtteam Ondiep - Pijlsweerd

Profielfoto van Eva Heezemans
Projectleider psychische gezondheid vluchtelingen

Beste Elise,

Ik ben projectleider van Vesta een, een project gericht op mentale gezondheid van statushouders. We leiden sleutelpersonen uit eigen taal en cultuur op en op, onze partners (oa It's my child) voeren preventieve interventies uit. We organiseren ook trainingen en kennisbijeenkomsten voor hulpverleners.

https://zorgprofessionals.utrecht.nl/gezondheid/vesta-versterking-van-de-mentale-gezondheid-van-statushouders/#:~:text=land%20van%20herkomst.-,In%20het%20project%20Vesta%20werkt%20een%20aantal%20organisaties%20in%20Utrecht,groep%20inwoners%20werkt%20als%20sleutelpersonen.

Neem vooral contact op als je hier meer over wilt weten.

Groet, Eva Heezemans

Profielfoto van Miranda Ooijevaar
Senior adviseur Gezonde Wijken

Beste Elise,

Ken je stichting Mowad? Ze werken stadsbreed. De gemeente ondersteunt ze financieel met een consultproject dat o.i. aansluit op de vraag die je stelt en met naaigroepen en huiswerkbegeleiding ed. Het consultproject is kortdurend dus in principe geen maatje en ze nemen de hulpverlening niet over. Maar met wat ze wel bieden zouden ze ook een ze ook een eind kunnen komen, denken wij.

Consultproject Mowad:

Sinds ongeveer vier jaar loopt er een samenwerking met Stichting Mowad, officieel voor Overvecht, maar ze werken stadsbreed. De stichting werkt voor de Afrikaanse gemeenschap en ze hebben o.a. een mooi consultproject.
Daarbij kun je gebruik maken van een netwerk van ‘sleutelpersonen’ uit alle Afrikaanse landen/taalgebieden (muv Marokko). Mowad wordt sinds een jaar of drie in Overvecht regelmatig ingeschakeld door corporaties, politie, veilig thuis, buurtteam, scholen, jgz, huisartsen/POH-ers ed.
Via Mustapha Seray Bah info@mowad.nl, 06-48915591 kun je sparren over een casus of contact leggen met een sleutelpersoon die aan kan sluiten bij een driegesprek. Doel is om een brug te bouwen tussen de culturen en om de communicatie tussen hulpverlener en de cliënt te verhelderen.

Zie ook hun website voor meer info https://mowad.nl/over-stichting-mowad/

Hartelijke groet,

Miranda Ooijevaar,
senior adviseur Gezonde Wijk, Noordwest, West en Binnenstad
gemeente Utrecht

Profielfoto van Frans Somers
Onderzoeker inburgering

Hi Elise, heb je al contact opgenomen met de Voorkamer?
Zij hebben een groot netwerk onder nieuwkomers.

Profielfoto van Carla Van der Rijt
Algemeen Coördinator Brede Scholen Noordwest

Hoi Elise,

Op de Taalschool zit it's my Child. Ouders ondersteunen ouders met vragen.
Misschien kunnen hun een vrijwilliger vinden die match met de vraag en/of ouders kunnen ondersteunen die de Nederlandse of Engelse taal nog niet goed beheersen.

Met vriendelijke groet

Carla van der Rijt
Brede School Noordwest